Cookies

Isala Theater maakt gebruik van cookies om uw bezoek aan de website zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

Isala Theater

hoekje

Mata Hari aan het woord

15 Oktober was het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari door de Fransen in Vincennes door een vuurpeloton gedood werd. In het Fries Museum is op dit moment de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit te zien, die lovende recensies ontving. De New York Times en ook de Groene Amsterdammer deden onderzoek naar haar leven en brengen nieuwe feiten boven water. En Tet Rozendal speelt in dit Mata Hari jaar haar geroemde muziektheater voorstelling. Dinsdag 21 november is deze te zien in het Isala Theater. Het is een Isala Afternoon, oftewel een matineevoorstelling inclusief een lunch.

Honderd jaar na haar dood zijn er nieuwe dossiers geopend. Het gratie verzoek van Mata Hari is naar buiten gekomen. Waaruit blijkt dat Mata Hari part nog deel had aan haar vermeende spionage activiteiten. Zoals ze stelt in haar brief naar de president van de Franse republiek: ‘Ik ben op 25 juli 1917 door het oorlogstribunaal ter dood veroordeeld wegens verraad van Frankrijk. Ik stel hierbij uitdrukkelijk dat ik niet schuldig ben. Ik heb nooit een daad van spionage, of een poging daartoe ondernomen in Frankrijk of tegen Frankrijk.’

De net als Mata Hari uit Leeuwarden afkomstige eigenzinnige artieste Tet Rozendal schreef in 2013 haar voorstelling over Mata Hari. Opvallend is dat zij precies deze lijn gekozen heeft in haar voorstelling, nog ver voordat dit nieuws naar buiten kwam. Ook de onlangs vrijgekomen brieven die gebundeld zijn in het boek Denk niet dat ik slecht ben sluiten erg aan bij de gedachtegang die Tet Rozendal in haar voorstelling als Mata Hari ten tonele brengt. ‘Het is iets waarvan ik kippenvel krijg. Dat ik zo dicht bij haar waarheid zit’, aldus Rozendal. Zij gooit alles in de strijd om het publiek deelgenoot te maken van haar zoektocht; naar het leven van de mysterieuze en verleidelijke Mata Hari, en ook naar de Mata Hari in zichzelf. 100 jaar na haar executie krijgt de legendarische Mata Hari opnieuw een stem in deze muzikale theatervoorstelling.

Een zoektocht met de intrige van een spionage schandaal, met een zucht Parijse ooh- la- la en een vleug mystiek uit Nederlands Indië. Naar een antwoord op de vraag: wat bezielde Margaretha Zelle uit Leeuwarden toch?

'De chronologie van de gebeurtenissen blijft levendig door de afwisselende presentatie en de prachtige liedjes.' (Leeuwarder Courant)

Kijk hier voor meer informatie en het direct bestellen van kaarten