dichterbij de holleeders komt u niet!

Judas

Renée Fokker, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven
12 jan
t/m
13 jan
data & tickets

'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.'

Dertig jaar lang terroriseert crimineel Willem Holleeder zijn familie. Om dit te stoppen verraden zijn zussen Astrid en Sonja hem en leggen belastende verklaringen tegen hem af. Het komt hen duur te staan. Vanuit de gevangenis regelt hun broer hun liquidatie. In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op. Als testament, omdat ze niet weet of ze er morgen nog is. In Judas schetst ze een portret van het gezin waarin ze opgroeit, de dagelijkse angst waarmee ze leven, en hoe ze zich uiteindelijk verzet en haar eigen broer verraadt.

Nu is Judas in het Isala Theater te zien. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuit het perspectief van de vier vrouwelijke omstanders van Holleeder: zijn twee zussen, moeder en nichtje. De aangrijpende voorstelling laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst. En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren.

Ondanks de bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid Holleeder actief mee aan de totstandkoming van deze voorstelling. Judas wordt ook een avondvullende belevenis. Dichterbij de Holleeders komt u niet.

Voorafgaand aan de voorstelling krijgt u unieke informatie over de Holleeders. Want hoe is het boek Judas ontstaan? En welke gevolgen heeft de verschijning van het boek voor Astrid? Daarnaast wordt verteld hoe het allemaal ook alweer zat. Waarvoor is Willem Holleeder veroordeeld en wie was nou precies Willem Endstra? Informatie die u niet wilt missen. Na de voorstelling wordt er een persoonlijk nawoord van Astrid voorgelezen en is er de mogelijkheid om over uw beleving na te praten.


'Voortreffelijke bewerking [...] bewonderenswaardige en geloofwaardige rollen [...] Ze weten de aanvankelijk benauwende, later uiterst beklemmende atmosfeer op te roepen.' (★★★★AD)

'Het ontroerendst zijn de pijnlijke confrontaties tussen moeders en dochters.
' (★★★de Volkskrant)

'Een geweldige, beklemmende voorstelling [...] Ook zonder het decor dat uit louter doodskisten bestaat wordt de strot regelmatig dichtgeknepen. Met name Trudy de Jong als moeder van de harteloze crimineel weet de zaal tot aan de achterste rij met haar verdriet en wanhoop te vullen.'
(★★★★Theaterkrant)

'Het lukt Renée Fokker ook niet om veel emotionele lagen aan te boren. [...] Dat steekt af bij De Jong, die met plat Amsterdams accent wat humor legt in de eigenwijsheid van de moeder. En als ze wat bejaarde gekte in haar rol moet leggen, toont ze de fysieke hoekigheid die haar zo'n groot komisch actrice maken.' (★★NRC)

Judas is buitengewoon knap gemaakt en het kijken ernaar een indringende ervaring. De ruim 500 pagina’s van het boek zijn teruggebracht tot twee uur losse scènes, die naadloos in elkaar overgaan.
★★★★Trouw

credits

spel Renée Fokker, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven regie Johan Doesburg script Sophie Kassies foto Mark Engelen

© Isala Theater

powered by Peppered

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

meer informatie sluiten