Het oog van de storm

Hans Croiset, Anne Wil Blankers, Johanna ter Steege e.a.

Na het bejubelde stuk De vader en de komische voorstelling De waarheid kunnen we opnieuw genieten van een toneelstuk van het Parijse wonderkind Florian Zeller, één van de meest gespeelde en bejubelde toneelauteurs van dit moment.

We volgen André en Madeleine die al meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward, zij een toegewijde en sterke vrouw die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Dit weekend zijn hun dochters, Anne en Elise, naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden?

'Anne Wil Blankers is superieur in de moederrol [...] Dit is acteren dat verder gaat dan het spelen van een schetsmatig personage. Prachtig.' (★★★deVolkskrant)

Prachtig is het liefdevolle samenspel tussen toneelcoryfeeën Hans Croiset en Anne Wil Blankers’ (★★★NRC)

Niet alleen Croiset levert een topprestatie in dit prachtige stuk, maar ook Johanna ter Steege en [..] Marguerite de Brauw, weten met hun spel het onrustige, explosieve en zorgelijke familiesfeertje in huis flink op te stoken.’ (Theaterkrant)


Een intense voorstelling die je raakt’ (★★★★★Theaterparadijs)

‘Het oog van de storm is een prachtige toneelavond die door het raadselachtige, maar heldere script blijft intrigeren tot het einde.’ (★★★★Scenes)

Zeller: ‘Belangrijk is dat de toeschouwer in het hoofd van de personages kruipt en zo vanuit een steeds wisselend perspectief hun leven meebeleeft.’ De loop der dingen wordt daardoor soms ongrijpbaar en dubbelzinnig, maar de pijnlijke weg van het gemis, de onverdraaglijke pijn van de afwezigheid van de ander, is helder en navoelbaar. Hier wordt een levenslang één-zijn in tweeën gescheurd.

Het oog van de storm werd eerder opgevoerd in o.a. Parijs en Londen en is nu in de Nederlandse uitvoering te zien met een scala van Nederlandse topacteurs.

credits

met Hans Croiset, Anne Wil Blankers, Johanna ter Steege, Marguerite de Brauw e.a. regie Agaath Witteman tekst Florian Zeller vertaling Laurens Spoor foto Mark Engelen en Leo Velzen