Anne Wil Blankers, Edwin Jonker en Iwan Walhain

Driving Miss Daisy
di 30
oktober
  • di 30 okt
    20:15
    bel onze kassa voor de laatste kaarten: 010 - 458 6400
    grote zaal
    bel kassa

Het hartverwarmende verhaal over een bijzondere vriendschap tussen de oudere weduwe Miss Daisy en haar chauffeur.

Wanneer Daisy Werthan, een 72-jarige Joodse weduwe uit Atlanta, haar auto total loss rijdt, besluit haar zoon Boolie dat ze nu te oud is om zelf te rijden. Hij huurt Hoke Coleburn in als haar chauffeur. Tot afgrijzen van zijn moeder die helemaal niet zit te wachten op iemand die niet alleen van geloof en afkomst anders is, maar ook van huidskleur. Haar zoon houdt echter voet bij stuk met als gevolg dat Miss Daisy en Hoke op elkaar zijn aangewezen. In de beschutte vier vierkante meter van de auto worden hun verschillen geleidelijk minder voelbaar en ontstaat er tussen de koppige dame en haar chauffeur een bijzondere vriendschap. Wat ze delen blijkt uiteindelijk belangrijker te zijn dan huidskleur of achtergrond.

In de zuidelijke staten van Amerika die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw geteisterd werden door rassenrellen en de strijd om gelijke rechten, proberen Miss Daisy en Hoke een weg te vinden tussen vooroordelen, racisme en ouder worden. Het is de eerste keer dat dit toneelstuk in Nederland te zien is. In 1988 won Driving Miss Daisy de Pulitzer Price voor Beste Drama.

'De scène in het verpleeghuis waarin Hoke Coleburn Miss Daisy helpt met eten is van een onvergetelijke schoonheid. Ze zijn dan beiden op leeftijd, een proces dat zich gedurende Driving Miss Daisy volkomen organisch heeft voltrokken. En dat nu heet acteren op het hoogste niveau.' (★★★★★AD)

'Die scène zet meteen een uitroepteken achter het acteren van Anne Wil Blankers, want zij is verreweg het interessants.' (★★★de Volkskrant)

Dit theaterjuweel munt uit in ontroerende details [...] Driving miss Daisy laat toneel zien van betekenis: met grootse eenvoud tonen de spelers de bijzondere band tussen groeiende ouderdom en maatschappelijk engagement.
★★★★NRC

credits

 regie Agaath Witteman foto Mark Engelen

© Isala Theater

powered by Peppered

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

meer informatie sluiten