Zus van mijn zus

Ariane Schluter en Marisa van Eyle
Twee topactrices voor het eerst samen op toneel

Zus van mijn zus is een lofzang op het leven en een ode aan onze doden. In deze rijkgevulde theateravond laten twee topactrices een langgekoesterde wens in vervulling gaan: voor het eerst staan ze samen op het toneel.

Twee zussen, beiden ouder dan ze willen toegeven, treffen elkaar voor het eerst sinds jaren weer. Aanleiding is een brief van de gemeente: het graf van hun vijftig jaar geleden overleden zusje zal worden geruimd. Tenzij de grafrechten worden verlengd. Ineens staan de zussen voor de praktische keuze: wat doen we met Coosje?

Ze mijmeren wat over hun vroegste herinneringen aan ‘ons kleine zusje’, maar al snel volgen de verhalen over alle andere dierbaren die ze verloren: ooms, tantes, vader, moeder, collegae, idolen, ex-vriendjes etc. Ontelbare anekdotes, gedachten en emoties buitelen over elkaar heen. Er ontstaat een caleidoscopisch portret van deze twee springlevende zielen en hun 1000 dierbare doden.

Ariane Schluter ontving voor haar rollen in Strange Interlude en Eden de Theo d'Or toneelprijs en in 2010 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring. Naast het toneel is Ariane ook te zien in vele films en series. In 1994 won ze een twee Gouden Kalveren voor 06 en Een goed leven. En in 2017 kreeg ze de MIFF award voor haar rol in Lucia de B.

Marisa van Eyle speelde in vele theaterproducties. Ze maakte deel uit van theatergezelschap De Trust en speelt bij Het Toneel Speelt. Zo speelde ze in het vierluik De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos. In 1994 won ze de Colombina. Naast het toneel is ze ook te zien in vele films en series, waaronder de films Abeltje, Zwartboek en Alles is liefde. In 2001 won ze een Gouden Kalf.

credits

regie Belle van Heerikhuizen tekst Peer Wittenbols foto Emil Pabon