Songs for no one

Nastaran Razawi Khorasani
aanrader | Winnaar BNG Bank publieksprijs 2020

Het is een topprestatie van Nastaran Razawi Khorasani dat ze zon lieflijke voorstelling heeft weten te maken met een bikkelharde inhoud.’ (Theaterkrant)

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt u in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een prachtige beeldende soloperformance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving waarin wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. Dit concept won de BNG Bank Theaterprijs 2020.

Niets wat Iraans-Nederlandse theatermaker Nastaran Razawi Khorasani doet behoeft uitleg; het wordt vanzelf politiek.' (★★★★de Volkskrant)

Nastaran: ‘Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil in deze voorstelling hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens het Nederlands Theaterfestival in 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in CASH. In 2020 won ze de BNG Bank Theaterprijs en in hetzelfde jaar ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

credits

concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani muziek Jimi Zoet foto Mostafa Heravi, Maartje de Groot en Julian Maiwald