De Verleiders: Door de bank genomen - Tien jaar later

Victor Löw, George van Houts e.a.
  • za 20 mei ’23
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

In 2014 verrasten De Verleiders vriend en vijand met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Tien jaar later is er NIETS veranderd. Sterker nog, het is veel erger geworden. 

Verbijsterde bezoekers, uitverkochte zalen, een Burgerinitiatief, plenaire bespreking in de Tweede Kamer en een drie jaar durend onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat uitmondde in een lijvig rapport: “Geld en Schuld”. Iedereen is ervan overtuigd: Minder macht voor de commerciële banken! Er was een steen in de vijver gegooid…

Toch is er niets veranderd. Geldpersen draaien overuren, torenhoge inflatie, energieprijzen die door het dak gaan, wonen is niet meer van één inkomen te betalen, rentes werden negatief en vermogens van de allerrijksten verdubbelden.

Wat blijkt: We staan aan de vooravond van een enorme verandering. Op dit moment wordt de Central Bank Digital Currency (CBDC) ontwikkeld. Met dit nieuwe geldstelsel zal de macht verschuiven van private banken naar de centrale bank. Eindelijk, goed nieuws! Ironisch: niemand weet ervan.

Hoogste tijd voor een onvermijdelijk vervolg, waarin De Verleiders op vlijmscherpe wijze de onderste steen boven halen. Want is CBDC alleen maar goed nieuws? We willen tien jaar later niet nóg een keer door de bank genomen worden!

Door de bank genomen: 10 jaar later geeft een kritische blik op onze tijd in een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. Zoals altijd met humor. Bijtende humor.

Je lacht je gek.

terugkijken De vorige voorstelling terugkijken, zodat u de materie weer fris in het geheugen heeft zitten? Dat kan op YouTube.

'De Verleiders beginnen hun sequel van ‘Door de bank genomen’ met precies dezelfde
bravoure (...) Victor Löw is zó over de top dat het grappig wordt en Linde van den Heuvel is een regelrechte aanwinst.' (★★★de Volkskrant)

credits

spel Pierre Bokma/Dick van den Toorn (wisselen hun rol af), Victor Löw, George van Houts, Adam Kissequel en Linde van den Heuvel regie Leopold Witte script George van Houts bronnen o.a. Stichting Ons Geld, Follow The Money, Thomas Bollen, Arno Wellens, Van wie is ons geld van Mahir Alkaya, Ons geld is stuk van Gebroeders Slagter, Geld en schuld: De publieke rol van banken van WRR. Websites: ECB, BIS, FTM, SFL, Nederlandsche Bank foto Retatchi Amsterdam Michele Secchi en Ben van Duin