Gevangenis monologen 3

José Montaya, Eline ten Kamp e.a.
  • di 25 okt ’22
    20:15 uur
    grote zaal nieuw
    geannuleerd

Helaas is deze voorstelling geannuleerd. Bezoekers die kaarten in hun bezit hebben worden geinformeerd. 

Een gloednieuwe theatervoorstelling over familie, verlies, uitgesloten worden en ‘verkeerde keuzes’ maken. Over jezelf oprapen en terugkomen na een crisis en over wantrouwen in de bajes. Actueel, ontroerend en confronterend.

 

Net als in Gevangenis monologen 1 & 2 staat het verhaal van een ex-gedetineerde centraal, maar in deze editie gaat de cast nog sterker het gesprek aan met de samenleving over ons gevangenissysteem.

Waarom belanden zoveel (ex-)gedetineerden opnieuw in de gevangenis? Hoe gaan we met elkaar om? Wat voor effect hebben vooroordelen en discriminatie op de ziel van een mens? Hoe wordt zelfhaat doorgegeven? En: hoe zou het anders kunnen? Gevangenis monologen 3 pretendeert geen antwoorden te geven. Door een intiem, persoonlijk verhaal te vertellen en invoelbaar te maken, hopen ze het gesprek te kunnen voeren.

In deze editie van Gevangenis monologen staat het verhaal van de Somalische Mohammed T. (29) centraal, die acht jaar van zijn leven in een gevangenis heeft doorgebracht. Scriptschrijver Christine Otten sprak met hem: ‘Ik heb dingen nooit kunnen verwerken, laat staan een plek geven. Dus als er iets kleins gebeurt, komt alles naar boven. […] Dan ben ik eigenlijk wel bang voor mezelf.’ 

gratis nagesprek Mohammed zal ook aanwezig zijn bij het gratis nagesprek, samen met de cast en het artistiek team. Zij vertellen over hun ervaringen, de voorstellingen in gevangenissen en bespreken onderwerpen als recidive. Ook u kunt uw vragen stellen.

de pers over Gevangenis monologen
Theatervoorstelling Gevangenis monologen daagt je uit na te denken.’ (LINDA.)

Op de kracht van de Gevangenis monologen valt niets af te dingen.’ (de Volkskrant)

De onderlinge band, de stress, het respect naar elkaar, het in de knoop zitten en de dingen die buiten spelen. Ik hing aan hun lippen.’ (Het Parool)

Ieder jaar komen duizenden gedetineerden vrij en voor velen ligt het terugvallen in oude gedragspatronen op de loer. Ook de Somalische Mohammed T. (29), die acht jaar van zijn leven in een gevangenis heeft doorgebracht, wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn demonen. Hij sprak erover met scriptschrijver Christine Otten, waarop ze besloot zijn verhaal centraal te stellen in de voorstelling: ‘Ik heb dingen nooit kunnen verwerken, laat staan een plek geven. Dus als er iets kleins gebeurt, komt alles naar boven. […] Dan ben ik eigenlijk wel bang voor mezelf.’

José Montaya is dit seizoen ook te zien in de solovoorstelling To be of nooit geweest.

credits

spel José Montoya, Eline ten Camp, Daan van Rijssel regie Daniel Krikke tekst Christine Otten foto Jeff Mac-Nack