Jeroen Spitzenberger & New Rotterdam Jazz Orchestra

Memento mori

Jeroen Spitzenberger is in Memento mori net zo virtuoos als de jazzmuzikanten waarmee hij het podium deelt. Hij blaast tussen het geweld van koper en slagwerk zijn zelfgeschreven teksten leven in.

Een ontmoeting tussen de in Rotterdam geboren en getogen acteur Jeroen Spitzenberger en het New Rotterdam Jazz Orchestra. Beiden zetten in op een avond waarin hoofd en hart worden beroerd. Een funky memento mori, zo u wilt. Omdat doodgaan je levensplezier niet in de weg hoeft te staan.

De teksten van Jeroen gaan over… de dood. Of liever: onze sterfelijkheid, een levenslange fascinatie van de acteur. Doodgaan is voor veel mensen een ongemakkelijk gegeven. Het is onvermijdelijk en definitief. Altijd verdrietig, soms een opluchting. Omgeven door open deuren en tegelijkertijd het grootste mysterie.

Jeroen Spitzenberger is, behalve jazzliefhebber, inmiddels een van Nederlands’ veelzijdigste acteurs. Na zijn afstuderen legde hij zich de eerste jaren voornamelijk toe op theater. Sinds zijn ‘bekering tot freelancer’ in 2015 volgt hij zijn hart en dat brengt hem op de sets van gewaardeerde films en series als Alles is liefde, Süskind, Divorce, Oogappels en Stanley H. Begin 2022 was Jeroen te zien in de rol van Pim Fortuyn in de met lof overladen miniserie Het jaar van Fortuyn.

New Rotterdam Jazz Orchestra speelde talloze concerten met nationale helden zoals Anton Goudsmit en internationale artiesten zoals Joshua Redman en Phronesis. Er staan inmiddels vier gelauwerde albums van het orkest op de teller. De bandleden van het 13-koppige orkest zijn stuk voor stuk topmusici die ook flinke carrières hebben opgebouwd in de (inter)nationale jazzscene. De groove van de kosmopolitische stad Rotterdam klinkt overal in door.

credits

foto Keke Keukelaar