Pryor

Adam Kissequel, Joy Wielkens e.a.
een George en Eran-Productie

In Pryor komen stand-upcomedy, toneel en live jazzmuziek bij elkaar en volgen we de achtbaan die het leven van de grootste stand-upcomedian aller tijden was: Richard Pryor.

De legendarische acteur en komediant Pryor, die kansarm opgroeide in een bordeel in de Amerikaanse stad Peoria, groeide in de kleurrijke jaren 70 uit tot komeet die de comedywereld voorgoed veranderde. Hij was de eerste die op het toneel een stem gaf aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Onverbloemd sprak hij op het podium over wat hem in zijn leven overkwam: van zijn trauma's, jeugd, uitspattingen, zeven huwelijken met vijf verschillende vrouwen en zijn heftige drugsverslavingen tot het racisme waar hij als zwarte man dagelijks mee te maken kreeg.

Richard Pryor wist als geen ander pijn te veranderen in humor. Spaarde niemand, zichzelf nog het minst en had snoeihard eerlijk zijn als grootste talent.

De achtkoppige cast vertelt, stand-upt, speelt en zingt zijn turbulente leven. Het jazzkwartet van Michael Varekamp speelt live de muziek van Miles Davis, een vriend en geniaal tijdsgenoot van Pryor.

George & Eran Producties is een theatergezelschap waarvan de Syrische Nederlander George Elias Tobal en Joodse Hollander Eran Ben-Michaël het hart vormen en waar altijd nieuwe zelfgeschreven stukken gemaakt worden. Stukken die onontkoombare, persoonlijke en maatschappelijke verhalen vertellen vanuit een wereldwijze blik en met een universele zeggingskracht.

credits

spel Adam Kissequel, Eva Heijnen, Femi van Elshuis, Gustav Borreman, Joy Wielkens, Leandro Ceder, Raf Stekelenburg en Roland Haufe regie Eran Ben-Michaël tekst Joeri Vos stand-upcomedy advies Theo Maassen muziek onder leiding van Michael Varekamp foto Curly and straight