Tania Kross e.a.

Van Curaçao tot Concertgebouw

Om haar eerste kwarteeuw als zangeres te vieren, zal Tania Kross samen met haar twee muzikale vrienden een intiem concert geven met aandacht voor de muzikale hoogtepunten in haar carrière en voor haar eiland Curaçao. Tania met vleugels!

Halverwege de jaren negentig kwam de dappere, piepjonge Curaçaose Tania Kross naar Nederland voor een studie Zang aan het conservatorium in Utrecht. Ze schoof naast de pianostuderende Ernst Munneke in de collegebanken en de twee sloten elkaar onmiddellijk in het hart. Hun vriendschap groeide uit tot een internationaal geprezen muzikale samenwerking die nu al 25 jaar duurt.

Op Curaçao zong Tania in het bandje van haar broer. Zo leerde ze ook de getalenteerde Randal Corsen kennen. Ook Randal vertrok in de jaren ‘90 naar Nederland om piano te studeren. Hij combineert zijn kennis van jazz en klassiek met zijn liefde voor de Caraïbische muziek en traditionele instrumenten. Sinds Tania weer op Curaçao woont, hebben zij hun samenwerking weer opgepakt.

voorlopig laatste tour In 2016 is het theater op Curaçao compleet verwoest door een brand. Sindsdien heeft het eiland geen theater meer. Sinds twee jaar woont Tania weer op haar geboorte-eiland om daar een bijdrage te kunnen leveren aan de podiumkunsten. Aangezien dit project veel van haar tijd inneemt, tourt zij na mei 2023 voorlopig niet meer in Nederland. Voor de liefhebbers is het dus haast nu of nooit.

Tania Kross won al tijdens haar studie belangrijke prijzen, zong bij De Nederlandse Opera en ging op tournee langs de belangrijkste concertzalen van de wereld. Sinds een paar jaar blijft Tania dichter bij huis en zingt ze voor bomvolle theaterzalen in heel Nederland, waaronder het Isala. Door haar toegankelijke, enthousiasmerende benadering van de klassieke muziek bereikt ze een enorm publiek.

Ernst Munneke specialiseerde zich in liedbegeleiding bij onder anderen Dietrich Fischer-Dieskau en maakt sinds 2009 deel uit van de muzikale staf van De Nationale Opera. Hij begeleidde Tania Kross op haar met een Edison bekroonde debuut-cd Corazon.

Randal Corsen werpt zich al vroeg op als ambassadeur van de Antilliaanse muziek. Hij is 18 jaar als hij naar Nederland komt waar hij cum laude afstudeert aan het conservatorium. In 2004 krijgt Randal Corsen een Edison Jazz Award voor zijn solodebuut Evolushon. Corsen treedt over de hele wereld op en werkt als docent op conservatoria in binnen- en buitenland.

credits

mezzosopraan Tania Kross piano Ernst Munneke & Randal Corsen foto Esther van Vliet