Happy in Holland

Charlotte Ha en Mei Ling Wan-Im
reprise
  • vr 23 feb ’24
    20:30 uur - 21:30 uur
    Luc Lutz zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Een ontwapenend en ontroerend relaas vol luchtige botsingen tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant. Zeer gewaardeerd door pers en publiek en daarom voor de tweede keer te zien in het Isala.

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uiteten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang of foe yong hai op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?

In Happy in Holland doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen maar het meeste onuitgesproken blijft. 

'De regie van Char Li Chung is doordacht en effectief, met snelle scènewisselingen, hier en daar een grap, en aandoenlijke karaoke.' (★★★★★de Volkskrant)

'Een paar van de sterkste scènes behoren aan de moeder, fijn droogjes gespeeld door Mei Ling Wan-Im. Zoals wanneer zij, in het Kantonees, vertelt over de jaren onder het juk van Mao. Het zijn dat soort scènes die onderschrijven hoe belangrijk het is niet alleen om een verhaal te hebben, maar vooral ook om dat verhaal zelf te mogen vertellen.' (Het Parool)

'Ontroerend inkijkje in de achterkant van het Chinees-Indisch restaurant.' (Theaterkrant)

NB Met boventiteling voor de tekst van de moeder.

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Sun Li schreef De zoetzure smaak van dromen (2016). Daarnaast is ze hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes - 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021).

credits

regie Char Li Chung tekst Sun Li en Tjyying Liu foto Benning & Gladkova en Bas de Brouwer