De smeekbede

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
Naar het boek van Lianne Damen
  • zo 10 dec ’23
    15:00 uur - 16:45 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Met De smeekbede duikt u in de geschiedenis van een opmerkelijke brief. Het wordt een zoektocht naar een Surinaams verleden.

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

De smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Wie schrijft de geschiedenis? Een toneelvoorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Maarten van Hinte, die de bewerking schreef van De smeekbede, won onlangs de Toneelschrijfprijs voor het stuk Queen of Disco.

'[...] dat de muren waar de zwarte Nederlanders tegen opbotsen toch echt van een andere orde zijn dan de situatie van de witte medelanders. Met die slotwoorden houdt de overtuigend spelende Verwey de zaal een paar minuten in de houdgreep.' (Theaterkrant)

'Met de aangrijpende en oogstrelende productie De smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten.' (★★★★8Weekly)

credits

regie Olivier Diepenhorst bewerking Maarten van Hinte foto Piek en Annemieke van der Togt ontwerp Wendy Varela