Orkater: De plantage van onze voorouders

Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva
  • di 31 okt ’23
    20:15 uur
    grote zaal
    vanaf di 30 mei ’23 12:00 uur
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na de ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva – en hun familieleden – om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien

Peggy Bouva zoekt ze al heel lang, de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje Duin bezit daarentegen een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout lui faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.

De actrices Manouskha en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar. De livemuziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

Een indrukwekkend stuk gebaseerd op de gelijknamige bekroonde podcast en geschreven door Bodil de la Parra.

dit is een:

Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweegbrengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.’ (Manoushka Zeegelaar Breeveld)

Orkater bestaat uit geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Het is een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit.

credits

concept Manoushka Zeegelaar Breeveld regie Geert Lageveen tekst Bodil de la Parra muziek Shauntell Baumgard en Yariv Vroom foto Anne Claire de Breij