Vecht

Nadia Amin
actueel toneel over de toeslagenaffaire
  • za 28 okt ’23
    20:30 uur
    Luc Lutz zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire, waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur, voelbaar. Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid?

Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? In de aangrijpende monoloog Vecht, die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah. Zafirah is een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur valt op de mat. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

BNG Bank Theaterprijs In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023, de prijs voor de beste voorstelling van het seizoen met de focus op stimulans voor jong theatertalent.

VSCD Toneelprijzen 2023 Nadia Amin is voor haar rol in de toneelvoorstelling Vecht genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkende dragende rol heeft vertolkt.

Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.’ (Theaterkrant)

'Theatervoorstelling over de Toeslagenaffaire ontroert en grijpt aan.' (★★★★NRC)

Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend.’ (Het Parool)

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. Maxine ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab van Het Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak.

Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie voor Theater en Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur is ze opgegroeid in Amsterdam en Italië maakt ze ’oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd’.

Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep de Appel en Toneelgroep Maastricht. 

credits

spel Nadia Amin tekst Maxine Palit de Jongh regie Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin producent Likeminds foto Jean van Lingen