De kwestie Sjostakovitsj

René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden
  • vr 26 jan ’24
    20:30 uur
    Luc Lutz zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Drie geweldige acteurs spelen afwisselend Sjostakovitsj en alle rollen daaromheen. Een ontroerend en geestig drama tegen de achtergrond van een dictatoriaal regime.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber? 

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek, en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

De acteurs excelleren alle drie in een absurde, geestige en vertellende speelstijl met het vermogen om u diep te raken. De symfonieën van Sjostakovitsj spelen een belangrijke rol in het geluidsontwerp.

Helaas is tekstschrijver Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De boodschapper, De Nazi en de kapper en De reiziger.

dit is een:

Onder de naam BEER muziektheater werken regisseur Aike Dirkzwager, acteur René Groothof, vormgever Rogier Willems en zakelijk leider Arjen Berendse tweejaarlijks aan een nieuwe voorstelling. BEER muziektheater maakt beeldend en inhoudelijk theater waarbij de vorming van de identiteit centraal staat. Op basis van sterke verhalen met psychologische inhoud nemen ze stelling ten aanzien van relevante onderwerpen en vertalen die naar onze tijd. Muziek neemt een essentiële plek in binnen hun producties, waarin humor nooit ontbreekt.

credits

regie Aike Dirkzwager script Helmert Woudenberg foto Rogier Willems