Inleiding

De smeekbede

Bij een aantal voorstellingen kunt u een inleiding boeken, deze begint altijd een uur voor de voorstelling en duurt ongeveer 30 minuten.

Voor slechts € 3,50 krijgt u informatie over de totstandkoming van een stuk, de makers en andere achtergrondinformatie. U dient een inleiding altijd apart te reserveren.

Deze inleiding hoort bij het toneelstuk De smeekbede en gaat in op de historische brief uit 1795 die ten grondslag ligt aan de voorstelling. Een opmerkelijke en unieke brief omdat deze is geschreven door een zwarte, vrijgemaakte vrouw aan haar voormalige meester. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers. Het zal gaan over de muziek, het decor, de dans en het spel waarmee de makers deze geschiedenis belichten vanuit een hedendaags perspectief.

De inleiding wordt verzorgd door Francesca Pichel, een van de actrices van De smeekbede. Pichel is een zangeres, actrice en stemartiest. Haar werk draagt focus op het vertellen van een inclusieve geschiedenis en het doorbreken van eurocentrische patronen om hiertoe te komen. In West-Afrika onderzocht ze de muziektraditie van de griot; muzikanten en verhalenvertellers die een cruciale rol hebben in het overbrengen en bewaren van de geschiedenis. In Senegal trad ze op met Grammy award winaar Youssou N'dour. Ze was eerder te zien in producties als Hatta & De Kom, Hera, een goddelijke musical, Guilty until proven en Aan de andere kant.