A seat at the table

Saman Amini, Ward Kerremans e.a.
vr 26 apr ’19
20:15
  • vr 26 apr
    20:15
    grote zaal
    geannuleerd

Let op! Deze voorstelling is geannuleerd. Wie in het bezit is van een entreebewijs, krijgt persoonlijk bericht.

dit is een:
ARTi SHOCK

In al zijn projecten zoekt alleskunner Saman Amini naar verhalen waar een menselijk en maatschappelijke urgentie in zit en naar de verbinding met het publiek en de maatschappij. Voor Oerol 2017 maakte hij A seat at the table, een pijnlijk, actueel, confronterend en ontroerend verhaal gebaseerd op eigen ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting. Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is. Het sluipende en vaak onbewuste racisme, goedbedoeld of niet, zorgt ervoor dat er continu onderscheid wordt gemaakt op basis van uiterlijk en dat er keer op keer op keer wordt benadrukt dat je anders bent. Dat leidt ertoe dat iemand die hier geboren is zich nooit (volledig) kan wortelen.

A seat at the table
is een vlijmscherpe theatervoorstelling over het gevoel van liefde en haat voor ons vaderland. Een ontroerend, humoristisch en kritisch portret over hoe racisme zich manifesteert in onze samenleving. 

Boek ook de inleiding bij A seat at the table

Theatermaker Saman Amini (1989) timmert al een tijdje aan de weg en zijn ster is snel rijzende. Hij was een van de makers/schrijvers van de hitvoorstelling Nobody Home (2014) vlak na zijn afstuderen, maakte samen met zijn partner en co-schrijver Nima Mohaghegh de bejubelde solo Samenloop van omstandigheden in 2017/2018, speelde de sterren van de hemel in The nation (2017) bij het Nationale Theater en produceert met zijn eigen stichting Black Sheep can Fly voorstellingen en films. Of dat nog niet genoeg is, schrijft en maakt hij ook nog eens muziek. Kortom, een echt multitalent. 

Onder de vloer, tussen de steunpilaren van strandtent De Branding op Terschelling, werd de productie 20 keer gespeeld voor in totaal 4.000 bezoekers. Pers en publiek waren onder de indruk:

'A seat at the table geeft de toeschouwer, die veelal wit is, een boel om nog lang over na te denken. De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren.' (★★★★★NRC)

'Amini speelt met Werner Kolf, Yannick Jozefzoon en Ward Kerremans losjes, energiek en soepel onthutsende scènes uit eigen leven, bijvoorbeeld over een zwemcoach die denkt dat alle zwarten zinken. Buig je of breek je, als de emmer met druppelsgewijze opmerkingen overloopt?' (★★★★de Volkskrant)

Voor Saman en zijn collega’s was al snel duidelijk dat deze voorstelling de theaters in moet om zo een groter publiek te bereiken en meer impact te kunnen maken. Nu is het dan zo ver, A seat at the table zal in een opgefrist gedaante te zien zijn in het Isala Theater, met actuele nieuwe voorbeelden, twee nieuwe acteurs en op maat gemaakt voor de theaterzaal.

A seat at the table is een productie van Black Sheep can Fly ism Alles voor de Kunsten, in co-productie met het Nationale Theater en Likeminds.

credits

concept, regie, muziek Saman Amini tekst Nima Mohaghegh, Saman Amini spel Saman Amini, Ward Kerremans, Leandro Ceder, Anton de Bies tekstbijdragen Ward Kerremans, Werner Kolf, Yannick Jozefzoon eindregie Arie de Mol dramaturgie Nima Mohaghegh

concept & tekst Nima Mohaghegh, Saman Amini regie & muziek Saman Amini spel Saman Amini, Ward Kerremans, Leandro Ceder, Anton de Bies tekstbijdragen Ward Kerremans, Werner Kolf, Yannick Jozefzoon eindregie Arie de Mol dramaturgie Nima Mohaghegh met dank aan Martin Verheesen, Ellen Blom, Andreas Fleischmann, Maze de Boer, st. Melanie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst foto Casper Koster

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
meer informatie