Helmert Woudenberg

Carmiggelt
do 2 mei ’19
20:30

Een nostalgisch weerzien met Carmiggelts werk.

Vanaf 1947 tot 1975 schreef Simon Carmiggelt elke dag een Kronkel: een kort verhaal, een levensschets. Nu, meer dan veertig jaar na zijn dood, vormen deze kronkels de basis voor dit stuk. Helmert Woudenberg speelt een aantal grappige maar ook droefgeestige gebeurtenissen, en kleurrijke maar ook ontroerende personages naar het werk van Carmiggelt. Hij speelt een man (onmiskenbaar Carmiggelt zelf) die door de stad slentert. De ene keer belandt hij in een komische situatie, de andere keer heeft hij een ontmoeting met een kleurrijk type.

Meer dan veertig jaren na Carmiggelts dood blijkt dat de tijd zijn oeuvre niet heeft aangetast. Integendeel: zijn scherpe blik, zijn interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen. Tegelijk spreekt er uit zijn verhalen een mentaliteit die vandaag de dag niet meer op die manier lijkt te bestaan en dat voelt als een gemis: een grote rust en een overvloed aan tijd, maar vooral een vanzelfsprekend mededogen met buitenstaanders en mensen waar iets mee is.

credits

tekst Simon Carmiggelt foto Sanne Helgenberger

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
meer informatie