Lenette van Dongen

Paradijskleier
reprise

'Van Dongen is ook in dit programma weer een wonder van expressiviteit. Ze kan zaken die al honderd keer door andere cabaretiers zijn bespot, geheel nieuw leven inblazen.' (★★★★NRC)

Lenette van Dongen won met deze show de Poelifinario in de categorie Entertainment. Deze prestigieuze cabaretprijs werd maandag 30 september aan haar uitgereikt. De jury van de VSCD: 'We zijn amper twintig seconden onderweg of Lenette van Dongen heeft de hele zaal al aan het dansen. De titel zegt alles: het heerlijke Paradijskleier gaat over het creëren van je eigen nirwana, waarin je je van andermans verwachtingen niets aantrekt. Van Dongen bewijst opnieuw een vakvrouw te zijn door razendsnel te schakelen tussen lach en traan, maar ook door continu betekenisvolle gesprekken te voeren met haar publiek. Ze is in deze voorstelling volledig zichzelf en geeft ons een oergeestige masterclass duurzaam geluk. Haar levenslust spat van het podium.'

Zit u tussen droom en werkelijkheid gevangen uitgeput op de bank en weet u het ook allemaal effe niet meer? In Paradijskleier zal Lenette van Dongen op een hilarische wijze uw dromen fileren en u weer verliefd laten worden op uw eigen werkelijkheid. Saai is het nieuwe spannend. Vandaag is mijn lievelingsdag.

'Geen schone schijn, maar echt geluk staat centraal in Paradijskleier, misschien wel de troostrijkste voorstelling uit haar oeuvre.' (Theaterkrant)

Waar de voorstelling over gaat volgens Lenette:

'Wat werd mij toen ik 30 was een onaangenaam leven voorspeld. Met diepe weemoed keken de oudere vrouwen mij aan. Kind, je bent jong, geniet er nou maar van... Want straks... Straks verlaat je vent jou voor een jonger exemplaar, verdwijn jij in het 50-tinten-beige leger en ziet niemand je meer staan. Dan woon je alleen op een sneue flat, met je potjes antirimpelcrème en je geadopteerde hond uit Roemenië.
In december werd ik 60. En nooit eerder voelde ik me zo sterk, zo vrij en zo positief. De bullshit voorbij. Dit is wat ik ben, je doet het er maar mee. En echt, nooit meer 30. Wat een gezwoeg was dat om te mogen bestaan en aan van alles te voldoen en te streven naar geluk.
Het genot om eindelijk zonder AVAM (angst voor andermans mening) te leven zie je ook in mijn nieuwe voorstelling terug.
Kwam deze fase vanzelf? Nee, natuurlijk niet. Dat maakt deze voorstelling juist zo grappig. En soms ontroerend. Omdat wijzer worden soms met harde lessen komt. Geen leidend regieconcept maar vrij in vorm en contact met de zaal. Ongegeneerd eerlijk met behoud van opgedane wijsheid. De show is eigenlijk een hilarische avondvullende TEDX TALK. Als dit dan misschien toch mijn laatste show wordt kan ik maar beter alles nog zeggen en doen wat ik nooit heb gedurfd
.'

Lenette van Dongen in deze vorm heeft ons nog veel te zeggen en laat ons vooral onbedaarlijk lachen. Bovenal om onszelf.

★★★★AD

credits

foto Alek