Tg Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

GAS - Levens en liefdes boven de gasbel

Maarten Wansink, Helmert Woudenberg e.a.
za 21 sep ’19
19:30

De jury van het Nederlands Theater Festival verkoos GAS tot één van de twaalf beste theatervoorstellingen van afgelopen seizoen.

GAS is zo’n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. 

'Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.' (★★★★★NRC)

'Van het drama van de Groningse gaswinning is verrassend goed volkstoneel gemaakt.' (de Volkskrant)

'Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune.' (★★★★Trouw)

'Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid.' (De Groene Amsterdammer)

Volgens het rapport van de jury van het NTF heeft Toneelgroep Jan Vos 'een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkelingen van personages, het accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling.'

dit is een:
Isala Etalage

Door de vele positieve reacties is de Groningse locatievoorstelling omgebouwd tot een theatervoorstelling, die zaterdag 21 september te zien is in het Isala. 'We kregen heel vaak reacties van Groningers die vonden dat de rest van Nederland het stuk ook moesten zien. Wij vonden dat zelf ook, omdat het een verhaal is waarvan je vindt dat het ook tot de rest van het land moet doordringen.' Aldus Toneelgroep Jan Vos.

GAS is een schokkend meesterwerk. In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat, zou iedereen deze voorstelling moeten zien.
★★★★★Theaterkrant

credits

spel Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel: Maarten Wansink, Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker e.a. regie Jeroen van den Berg tekst Tjeerd Bischoff muziek Jaap van Keulen toneelbeeld Ellen Klever foto's Reyer Boxem, Daphne van de Velde

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
meer informatie