Lawrence of Arabia

Sadettin Kirmiziyüz e.a.
do 31 okt ’19
20:30

Met de input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger komen ze tot een nieuwe versie van dat oude heldenepos.

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste. Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had. Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden. Van Heemstra en Kırmızıyüz blazen het stof van de oude filmrollen en maken een vervolg.

'Overdonderende voorstelling.' (★★★★★de Volkskrant over de vorige voorstelling van Sadettin Kirmiziyüz)

credits

spel Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon tekst en dramaturgie Marjolijn van Heemstra

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
meer informatie