Isala Expositie

Ieder half jaar exposeren twee kunstenaars van Kunstkring Capelle hun werk in het Isala Theater. Vanaf februari 2019 zijn dit Marian Roth en Frans Tollenaar.

Marianne Roth (1958) woont in Nieuwerkerk aan den IJssel. In 2005 volgde ze een kennismakingscursus bij Vera Maquire, een kunstenaar ter plaatse, en kreeg de smaak van boetseren te pakken. Thuis is ze daar verder mee aan de slag gegaan.

De beelden van Marianne zijn figuratief en worden gekenmerkt door vloeiende lijnen en ronde vormen. Zij werkt met fijne en grove chamotteklei die op minimaal 1000 graden wordt gebakken. Het op kleur brengen gebeurt met pigmenten, oxydes, acrylverf en glazuur. Bij het aanbrengen van de sokkel, een mooie steen of ruw stuk hout schuilt de uitdaging in het creëren van een mooie compositie in vorm en kleur, waarbij contrast in materialen een extra dimensie aan het geheel geeft.

'Boetseren is voor mij een manier om te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken, net
zoals buiten zijn in de natuur, waar ik weer inspiratie vind voor mijn beelden
.'

Voor een overzicht van haar beelden kunt u kijken op www.creamare.nl.

Frans Tollenaar werkt als kunstschilder in het schilderachtige Bergambacht. Hij is geboren in 1950 te Den Helder, was werkzaam als leraar in het voortgezet onderwijs. Hij voltooide de opleiding Handvaardigheid MO-B aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Amersfoort en Utrecht. In zijn werk onderzoekt hij de harmonie die de wiskunde aan het beeld kan schenken.

In een cultuur waarin wiskunde is geworden tot de basis van alle technisch handelen is het moeilijk de oorsprong en het oorspronkelijk karakter van deze wiskunde te ontdekken. In een ver verleden en in verre culturen was wiskunde een 'heilig' spel, door goddelijke machten aan het mensdom gegeven om daarmee de mysteriën van natuur en leven op menselijke wijze te kunnen verstaan. Deze wiskunde had toen niet het karakter van een moderne wetenschap, maar ze was een 'inwijdingswetenschap', die verwant was aan religie en kunst. De harmonie in de Griekse kunst, of dit nu muziek, de architectuur of de beeldhouwkunst betreft, is geboren vanuit deze mysterieuze wiskunde.

Door in de wiskunde het esthetische spel te zoeken, kan men iets van dit oorspronkelijke karakter opnieuw ontdekken. Bij Tollenaar zijn het esthetische aspecten van de wiskunde die de basis van zijn werk vormen. Zij leveren een bepaalde harmonie die resulteert in eigentijdse beelden. Deze beelden roepen vaak associaties op met vormen die in de natuur ontstaan, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De werken zijn in zekere zin te vergelijken met de geometrische periode van de Griekse kunst: ook daar was het de wiskundige harmonie die het beeld bepaalde, op een voor ons abstracte wijze; een liefde die in latere eeuwen van die cultuur uitmondde in de gaafheid van de Griekse klassieke kunst.

Kunstkring Capelle is een vereniging voor professionele beroepskunstenaars, semi-beroepskunstenaars en amateurs. De kunstkring is op 17 december 2002 opgericht en telt momenteel zo'n 100 leden.
Elk jaar organiseert Kunstkring Capelle in de maand mei/juni de Kunst- en Atelierroute, op de tweede zaterdag in september Kunstmarkt Capelle in de oude dorpskern aan de Kerklaan en medio december de Winter Art Fair in het Isala Theater.

Daarnaast exploiteert de vereniging een Kunstuitleen (in de bibliotheek) en laat ze de eigen leden/kunstenaars op een vijftal locaties exposeren. Ook organiseert ze minimaal vier kunstreizen in Nederland, soms in België of Duitsland, tien soosavonden op locatie en een vrijwilligersuitje.

De Kunstuitleen is absoluut de moeite waard om vaker te bezoeken, want het brede aanbod van kunstobjecten is zowel te huur als te koop, en kunt u ook huren en sparen. Loop eens binnen bij de bibliotheek (Stadsplein 39), u vindt de Kunstuitleen rechts achterin.

Kijk voor openingstijden op www.kunstkringcapelle.nl. Ook kunt u hier terecht voor informatie over een lidmaatschap, en donateur of sponsor worden.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
meer informatie