nominaties grote toneelprijzen 2022

Acteurs Hadewych Minis en Jacob Derwig zijn dinsdagavond genomineerd voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, de Theo d’Or en de Louis d’Or, voor de meest indrukkwekkende vrouwelijke en mannelijke dragende rol.

Hadewych Minis is genomineerd voor de Theo d'Or voor haar acteerkunsten in Girls & Boys bij Toneelgroep Oostpool. Girls & Boys is een aangrijpende solovoorstelling die begint als een sprookje vol humor en eindigt in een nachtmerrie. Jacob Derwig maakt kans op de Louis d'Or voor zijn rol in Verdriet is het ding met veren, de indrukwekkende debuutroman van schrijver Max Porter, bij Theater Rotterdam. Beide acteurs zijn vooral bekend van hun bloeiende film- en tv-carrières en kiezen selectief hun toneelrollen, wat goed uitpakt.

Andere kanshebbers voor de hoofdrolprijzen zijn Charlie Chan Dagelet en Bram Suijker. Ook Jan-Paul Buijs maakt dit jaar kans op de Louis d’Or. Niet alleen Hadewych Minis maakt kans op de Theo d’Or, maar ook actrices Janni Goslinga en Sien Eggers.

Verder wordt ook de beste vrouwelijke bijrolprijs Colombina uitgereikt in september. Denise Aznam, Helen Kamperveen, Ilke Paddenburg en Wendell Jaspers gaan de strijd aan om deze prijs. Voor de beste mannelijke bijrolprijs Arlecchino zijn Dries Vanhegen, Majd Mardo en Mark Kraan genomineerd.

Zondag 11 september worden de toneelprijzen uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.