Surinaams verleden op de planken

Zaterdag 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werkelijk ten einde is gekomen. Vier voorstellingen die komend seizoen in het Isala te zien zijn, duiken in het Surinaams verleden en vertellen verhalen die gehoord moeten worden. 

De plantage van onze voorouders kruipen actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva – en hun familieleden – om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Voorafgaand aan de voorstelling is er een Keti Koti tafel met hapjes, rituelen en treur- en bevrijdingsliederen, die ook in de voorstelling van dinsdag 31 oktober een belangrijke rol spelen.

Met De smeekbede duikt het publiek zondag 10 december in de geschiedenis van een opmerkelijke brief. Het is een toneelvoorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

In het veel grootsere stuk Boni de musical wervelt een grote groep dansers, zangers, acteurs en muzikanten ons terug naar de slavernij in de 18e eeuw, met zang, spoken word, rap en soul. Zaterdag 6 januari wordt dit op waarheid gebaseerde en meeslepende verhaal, eigentijds-muzikaal op het podium gebracht in de regie van Stanley Burleson.

Het Surinaams verleden werkt ook door in het leven van Sonny Boy, de zoon van Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl. Dinsdag 26 maart beziet u in de monoloog Sonny Boy hun verhaal, maar dan door de ogen van hun zoon Waldy. Hij hoopt in dit verhaal zijn basis te vinden. Het stuk staat in de Isala Etalage en is daarom voor slechts € 15, - te bezoeken.