Nadia Amin was voor haar rol in Vecht genomineerd voor de Theo d’Or

Winnaars toneelprijzen 2023 bekend

Mariana Aparicio en Eelco Smits zijn de winnaars van de Theo d’Or en de Louis d’Or. Deze prestigieuze VSCD-toneelprijzen worden ieder jaar ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival uitgereikt aan de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke dragende rol.

Eelco Smits is een van de grote winnaars en ging naar huis met de Louis d'Or. Hij kreeg deze prijs voor zijn hoofdrol in Geschiedenis van geweld van Theater Oostpool en Toneelschuur Producties. ‘Prachtig aarzelend en zoekend’ neemt Smits de toeschouwer volgens de jury mee in de voorstelling.

De Theo d'Or, de onderscheiding voor de beste vrouwelijke hoofdrol, is voor Mariana Aparicio voor haar rol in De jaren van Het Nationale Theater. De jury schrijft: ‘Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er maar op scène wordt verbeeld, of ze nu ín het centrum van de aandacht staat of daarbuiten.

Alle winnaars zijn te vinden op de website van de VSCD. Dit was het laatste jaar dat de prijzen op deze manier zijn uitgereikt. Vanaf volgend jaar zullen de toneelprijzen genderneutraal zijn.