Maartje en Kine

Sneeuwbeesten
  • za 4 jan ’25
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Maartje en Kine doen er alles aan om de ‘julehygge’ (kerstgezelligheid) uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over Capelle en omstreken. De unieke samenwerking met lokale koren maakt Sneeuwbeesten tot een midwinters lichtfeest dat je probleemloos door de donkerste dagen heen trekt.

Eigenlijk is ‘julehygge’ (spreek uit: joéh-le-húú-gèh) veel meer dan gezelligheid. Het is het diepgevoelde verlangen naar saamhorigheid, plezier en troost in de donkere dagen. Verwacht een winters revue-spektakel propvol sinistere sprookjes, inheemse goden, nostalgie, kolder en bizarre midwinterrituelen van Zuid-Engeland tot Peru. Met een bijzondere samenwerking met lokale koren.

Maartje en Kine houden evenveel van Franz Schubert als van Frans Bauer. Ze zijn even gek op Mariah Carey als op de rituele samenzang van de boventoon-zingende Mongolen. Het duo blinkt uit in de combinatie van klassieke én hypermoderne muziek. Hun voorstellingen zijn humoristisch én ontroerend. Virtuoos én verrukkelijk plat. Samen spelen ze meer dan twintig instrumenten, waaronder de banjo, viool, piano, accordeon, balalaika, zingende zaag, autoharp en neusfluit.

Een gezellige en knusse kerstavond bij Maartje & Kine [...] met een exposé in meerdere delen over de mondiale rituelen bij het vieren van het Feest van het Licht in het midden van de winter.’ (Theaterkrant)

Soms serieus, maar meestal heerlijk humoristisch onderhoudend. En wat een muzikaliteit. [...] Cabaret van de bovenste plank - met een prachtige apotheose over het kerstbestand in 1914.’ (Steenwijker Courant)

Maartje en Kine kun je kennen van de documentaire Maartje & Kine buigen niet, over hun roadtrip naar Noorwegen in coronatijd. Maartje en Kine zijn fameus vanwege hun Miniconcerten voor alleenstaanden en hun optredens bij onder andere Top 2000 a gogo, Tijd voor MAX en Opium op Oerol. Ze treden zowel op bij Podium Klassiek als voor de popliefhebbers op Lowlands, Zwarte Cross en Paaspop.

credits

regie Titus Tiel Groenestege klankbord en tekstbijdrage Peer Wittenbols foto Corné van der Stelt