Isala Expositie

Ieder half jaar exposeren twee kunstenaars van Kunstkring Capelle hun werk in het Isala Theater. Vanaf september 2022 zijn dit Marianne Roth en Cor Arminius.

Marianne Roth (1958) woont in Nieuwerkerk a/d IJssel. Eind 2005 volgde ze een cursus bij Vera Maquire, waarbij ik kennismaakte met verschillende technieken om van klei een beeld te vormen. Boetseren viel daarbij zo in de smaak dat ze daar thuis verder mee aan de slag is gegaan.

Haar beelden zijn figuratief en worden gekenmerkt door vloeiende lijnen en ronde vormen. Ze werkt met fijne en grove chamotte klei die op minimaal 1000 graden wordt gebakken zodat de beelden ook buiten kunnen staan. Het op kleur brengen gebeurt met pigmenten, oxydes, acrylverf en glazuur. Bij het aanbrengen van de sokkel, een mooie steen of ruw stuk hout, schuilt de uitdaging in het creëren van een mooie compositie in vorm en kleur, waarbij contrast in materialen een extra dimensie aan het geheel geeft.

'Boetseren is voor mij een manier om te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken, net zoals buiten zijn in de natuur, waar ik weer inspiratie vind voor mijn beelden.'

Een overzicht van haar beelden is te vinden op www.creamare.nl

Cor Arminius (1953) is kunstschilder en exposeert in het Isala Theater zeven schilderijen in olieverf. Kleurige en ongecompliceerde landschappen worden afgewisseld met verrassende schrijversportretten en een drietal menselijke figuren, die een zekere onrust lijken uit te stralen.

Arminius zoekt naar een manier om met zijn geschilderde landschappen de aarde te portretteren in haar eigenzinnigheid en haar onvoorspelbare dynamiek. De verbeelde schrijvers (Tsjechov en Joyce) krijgen, op basis van bekende oude foto’s, opnieuw gestalte, waarbij de schilder de vrijheid neemt om kleuren, omgeving of gelaat naar zijn hand te zetten.

De menselijke figuren ten slotte (een jongedame met parel, een ‘man zonder handen’ en een vrouw die wordt geplaagd door een vogelgevecht in de lucht) leven in een dubbelzinnige wereld. Hoe echt of onecht zijn ze, bij welke tijd horen ze, zijn ze omgeven door gevaar of speelt hun leven zich af in een beschermende cocon?

Meeer informatie is te vinden op www.corarminius.nl.

 

Kunstkring Capelle is een vereniging voor professionele beroepskunstenaars, semi-beroepskunstenaars en amateurs. De kunstkring is op 17 december 2002 opgericht en telt momenteel zo'n 100 leden.
Elk jaar organiseert Kunstkring Capelle in de maand mei/juni de Kunst- en Atelierroute, op de tweede zaterdag in september Kunstmarkt Capelle in de oude dorpskern aan de Kerklaan en medio december de Winter Art Fair in het Isala Theater.

Daarnaast exploiteert de vereniging een Kunstuitleen (in de bibliotheek) en laat ze de eigen leden/kunstenaars op een vijftal locaties exposeren. Ook organiseert ze minimaal vier kunstreizen in Nederland, soms in België of Duitsland, tien soosavonden op locatie en een vrijwilligersuitje.

De Kunstuitleen is absoluut de moeite waard om vaker te bezoeken, want het brede aanbod van kunstobjecten is zowel te huur als te koop, en kunt u ook huren en sparen. Loop eens binnen bij de bibliotheek (Stadsplein 39), u vindt de Kunstuitleen rechts achterin.

Kijk voor openingstijden op www.kunstkringcapelle.nl. Ook kunt u hier terecht voor informatie over een lidmaatschap, en donateur of sponsor worden.