Isala Expositie

Ieder half jaar exposeren twee kunstenaars van Kunstkring Capelle hun werk in het Isala Theater. Vanaf februari 2023 zijn dit Liesanne den Haan en Ada Goverde.

Liesanne den Haan (1955) is later kunstenaar geworden, pas vanaf ongeveer haar zestigste is ze actief als kunstenaar. Na een vakopleiding in Schoonhoven als glazenier, en vervolgens de Academie voor Beeldende Kunsten in Merksem (Antwerpen), gericht op werken met glas-in-lood, was ze verkocht. Met vervolgens nog een aantal aanvullende opleidingen is ze volkomen thuis in het werken met glas.

Aan inspiratie is geen gebrek, vindt ze. Kijk maar om je heen en waar je ook bent, je vindt genoeg stof voor inspiratie. Ze maakt gebruik van verschillende technieken zoals glas-in-lood, brandschilderen, fusen, Tiffany, zandstralen e.d. Ze vindt ze allemaal even leuk en interessant om te gebruiken. Dat is dan ook goed terug te vinden in haar werk waar ze vaak ook in diverse combinaties voorkomen.

Voor meer informatie en foto’s kunt u terecht op haar website.

Ada Goverde was elf jaar toen ze haar eerste camera kreeg, een oude Ilford die haar vader tot dat moment had gebruikt. In de jaren daarna ontpopte ze zich als de fotograaf in het gezin. Als ze zelf op pad ging, ging haar fototoestel mee. Het enige wat haar drang om foto’s te maken in bedwang hield, was het feit dat er maar een beperkt aantal foto’s op een rolletje pasten en dat het laten ontwikkelen en afdrukken van je foto’s aardig prijzig was. Ook de rolletjes zelf waren niet goedkoop. Het leerde haar om foto’s vooral níet te maken.

Toen ze de stap maakte naar digitale fotografie moest ze wennen aan de vrijheid. Het digitale tijdperk maakte het mogelijk om eindeloos te fotograferen en vooral te experimenteren. Waar het bij analoog fotograferen een kunst is om een foto niet te maken, is het bij digitaal fotograferen vooral de kunst om foto’s weg te gooien. Duizend foto’s maken op vakantie is leuk, maar daar moet minimaal 75% van weg. Af en toe is dat best lastig kiezen.

Dat was het moment dat ze erachter kwam dat ze niet alleen foto’s wilde maken die je aan de muur hangt omdat ze mooi zijn. Het moest ook technisch mogelijk zijn om ze op serieus groot formaat aan die muur op te hangen. Sinds 2019 zijn haar foto’s voor iedereen verkrijgbaar: op groot formaat en geschikt voor iedere ruimte die kleur, inspiratie of sfeer nodig heeft.

Meer informatie is te vinden op haar website.

Kunstkring Capelle is een vereniging voor professionele beroepskunstenaars, semi-beroepskunstenaars en amateurs. De kunstkring is op 17 december 2002 opgericht en telt momenteel zo'n 100 leden.
Elk jaar organiseert Kunstkring Capelle in de maand mei/juni de Kunst- en Atelierroute, op de tweede zaterdag in september Kunstmarkt Capelle in de oude dorpskern aan de Kerklaan en medio december de Winter Art Fair in het Isala Theater.

Daarnaast exploiteert de vereniging een Kunstuitleen (in de bibliotheek) en laat ze de eigen leden/kunstenaars op een vijftal locaties exposeren. Ook organiseert ze minimaal vier kunstreizen in Nederland, soms in België of Duitsland, tien soosavonden op locatie en een vrijwilligersuitje.

De Kunstuitleen is absoluut de moeite waard om vaker te bezoeken, want het brede aanbod van kunstobjecten is zowel te huur als te koop, en kunt u ook huren en sparen. Loop eens binnen bij de bibliotheek (Stadsplein 39), u vindt de Kunstuitleen rechts achterin.

Kijk voor openingstijden op www.kunstkringcapelle.nl. Ook kunt u hier terecht voor informatie over een lidmaatschap, en donateur of sponsor worden.