Isala Tpod afl 1 | Publiek als medespeler

In de Isala Tpod gaan de bevlogen theaterkenners Ed Struijlaart en Theo Ham op zoek naar de magie van theater. Deze theaterpodcast geeft u een leuk kijkje achter de schermen van het Isala Theater, terwijl u ondertussen ook nog iets opsteekt over theatermaken. In aflevering 1 staat het publiek centraal.

Het publiek levert een belangrijke bijdrage aan de magische momenten in het theater waar Ed en Theo zo van houden. ‘Artiest en publiek hebben elkaar daarvoor echt nodig’, betoogt Theo. Over het belang van het publiek bellen ze ook met actrice Frieda Barnhard. Verder spreken ze bezoeker Charlotte en belt Erwin Nyhoff in over zijn Elvis-show. De theatertips voor maart zijn Conny Janssen Danst, Toneelgroep Maastricht en Harry Sacksioni. De toegift tot slot is van José van der Knaap, directeur en programmeur van het Isala.

toelichting bij de podcast

Guys & Dolls
Theo heeft het in deze aflevering over de musical Guys & Dolls. Theo zag het stuk in 1996 in het National Theatre in London. De ‘encore’ die zeven keer herhaald werd, was van het nummer Sit down, you’re rockin’ the boat. Het is een ‘eleven o'clock song’, zoals dat heet. Het publiek op Broadway heeft de neiging om rond 23:00 uur een beetje in te zakken. Dit soort nummers op driekwart van de show is bedoeld om de boel weer flink wakker te schudden. In het Londense Bridge Theatre speelt op dit moment een versie met in een van de hoofdrollen de Nederlandse musicalster Celinde Schoenmaker. Deze voorstelling is nog te zien tot en met augustus 2024. Het bijzondere van deze versie is dat een groot gedeelte van het publiek meebeweegt met de acties op het toneel. Ze zijn toeschouwers, publiek en decor op hetzelfde moment. Wie weet dat deze musical over een paar jaar ook in Nederland te zien is.

Frieda Barnhard Frieda (‘Frie’) is de gast van deze aflevering. Zij speelt tot en met zaterdag 16 maart 2024 in Showmeister van Theater Oostpool. Ze is dit voorjaar ook te zien in de films Melk en Bijt. In 2025 speelt ze in het toneelstuk Longen van de Engelse toneelschrijver Duncan Macmillan, in regie van de veelbelovende Zorba Huisman. Frieda werd twee keer genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste hoofdrol: in 2022 voor Obesk en in 2023 voor Kiddo.

agendatips Ed en Theo geven deze aflevering beiden twee tips uit onze programmering, zoals hieronder vermeld: Conny Janssen Danst, Elvis the music - The King, Harry Sacksioni en Tg Maastricht.