Nominaties grote toneelprijzen 2024

De Nederlandse Toneeljury maakte onlangs de genomineerden bekend voor de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor acteurs. Dit jaar zijn de prijzen voor het eerst genderneutraal. 

Alle acteerprijzen worden nu Theo d’Ors genoemd en worden toegekend in drie categorieën: de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol, de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol en de meest grensverleggende podiumprestatie.

Lowie van Oers, Maria Kraakman en Ntando Cele maken kans op de prijs voor hun dragende rol. Ook het duo Bram Suijker en Emmanuel Ohene Boafo zijn hiervoor genomineerd omdat de jury deze uitzonderlijke acteerprestatie beschouwt als ‘één onverbrekelijk geheel’ en draagt de acteurs dus samen voor.

Voor de Theo d’Or voor beste bijrol zijn vooral jonge acteurs genomineerd: Charlie Chan Dagelet, Jesse Mensah, Fjodor Jozefzoon en Sharlee Daantje maken kans. In de categorie ‘meest grensverleggende podiumprestatie’ strijden Princess Isatu Hassan Bangura, Romana Vrede en Otion, Carolina Bianchi en Bo Tarenskeen voor de winst. Zij werden niet alleen genomineerd voor hun podiumuitvoering, maar ook vanwege hun kwaliteiten als theatermaker.

De prijsuitreiking van de VSCD Toneelprijzen vindt plaats op 15 september in Amsterdam.