Introdans

Typhoon
een choreografie van Krisztina de Châtel
  • do 8 mei ’25
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Het ensemble van Introdans danst Typhoon, een van de meest bekende choreografieën van Krisztina de Châtel. Zij laat de dansers de directe confrontatie aangaan met de drie windmachines op het podium, op de klanken van Canto Ostinato.

In een windstille proloog bereiden de dansers zich voor op wat komen gaat. Ze hangen uit het lood alsof ze tegen de wind leunen. Hun armen klieven door de lucht. Ze zijn klaar voor de strijd. Dan overstemt het aanzwellend geraas van windmachines de zachte pianoklanken. De dansers zuigen de longen vol en leveren fier het gevecht tegen deze (onzichtbare) materie die zij al dansend tastbaar maken. De choreografische ordeningsdrang van Krisztina de Châtel wordt in een vliegende storm beproefd.

Dit is een van de 25 jubileumvoorstellingen. We raden u van harte aan na afloop van deze voorstellingen nog even na te genieten in de foyer. Daar trakteren we u graag op lekkers en op leuke horeca-aanbiedingen, zoals een taartje bij de koffie voor de prijs van 25 jaar geleden.

Kriztina De Châtel – koningin van de minimalistische dans – werkte samen met beeldend kunstenaar Peter Vermeulen en componist Simeon ten Holt, die tijdens Typhoon het meesterstuk Canto Ostinato ten gehore brengt. Het centrale thema in het werk van Peter Vermeulen is het omzetten van energie in bewegende en geluidsproducerende beelden. Voor Typhoon wilde hij werken met de onberekenbare krachten van de wind. Hij plaatste daarvoor drie windmachines die in kracht kunnen variëren van een lichte bries tot een flinke storm. 

credits

choreografie Krisztina de Châtel compositie Simeon ten Holt toneelbeeld Peter Vermeulen foto Pieter Henket