Anton de Kom, mijn vader

Urmie Plein
Raymi Sambo maakt stuk over Anton de Kom
  • za 24 mei ’25
    20:30 uur
    Luc Lutz zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Hoe verloopt het leven van Judith de Kom, dochter van vrijheidsstrijder Anton de Kom?

Anton de Kom: vrijheidsstrijder en verzetsheld. De geboren Surinamer streed tegen koloniaal Nederland. En toen hij verbannen werd naar Nederland, streed hij tegen nazi-Duitsland. Dat moest hij met de dood bekopen.

Hoe verloopt het leven van zijn enige dochter, Judith de Kom (gespeeld door Urmie Plein, Colombina-winnares voor Ik zeg toch sorry)? Als haar vader wordt opgepakt in 1944 is zij dertien jaar. Van haar moeder leert ze de kunst van eindeloos wachten op de terugkeer van haar vader. Vijftien jaar na de oorlog wordt zijn lichaam gevonden in een massagraf in Sandbostel. Ze herleest het vers dat hij in 1940 in haar poëziealbum schreef en herinnert zich dat ze er toen niets van begreep. Nu is dit gedicht het startpunt voor een levenslange zoektocht naar de man die haar vader was. Ze praat over haar eigen herinneringen die vervlochten zijn geraakt met herinneringen van anderen.

credits

muziek Walter Muringen regie Raymi Sambo tekst Noraly Beyer tekstbijdrage Judith Allard-De Kom foto Bart Grietens en Hollandse Meesters