The African Mamas

The big five
  • za 5 apr ’25
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

The African Mamas brengen dit keer een ode aan the big five van de Zuid-Afrikaanse muziek. Vijf toonaangevende artiesten, met ieder hun eigen voetsporen in de Afrikaanse muziek, worden in de spotlight gezet. 

The African Mamas nemen je met hun tomeloze energie mee op een reis door het Zuid-Afrikaanse muzieklandschap, waarin tal van verschillende muziekstijlen aan bod zullen komen.

De eerste die aan bod komt is Miriam Makeba. Zij heeft op onnavolgbare wijze de muziek van Zuid-Afrika voor het voetlicht van de internationale muziek-arena gebracht. Pata Pata, Malaika, The Click Song, de lijst met hits is eindeloos.

Maar behalve Mama Africa heeft nog een aantal doortastende Zuid-Afrikaanse zwaargewichten hun stempel op het culturele leven gedrukt. Brenda Fassie was een van die artiesten, met hits als‘Kuyoze Kuyovalwa en het emotionele Too late for mama. Ook na haar doorbraak als artiest is ze in de townships blijven wonen.

Bushi Mlongo schreef vooral nummers over het dagelijks leven in Soweto en stond erom bekend meestal blootvoets het podium te betreden. Haar vaak scherpe teksten werden beloond met een verbanning uit haar geboorteland, die ze deels in Nederland heeft doorgebracht. Ook Hugh Masekela heeft een groot gedeelte van zijn leven in ballingschap doorgebracht, maar natuurlijk kennen we hem vooral van een groot aantal indrukwekkende hits, waaronder Stimela (Coal train), Don’t go lose it baby en Bring him back home. 

Last but not least het duo Letta Mbulu en Caiphus Semenya, met onsterfelijke nummers als Nomalanga en Not Yet Uhuru.

credits

foto Wim Lanser