Orkater: Stepping stones

Manoushka Zeegelaar Breeveld, Fjodor Jozefzoon e.a.
  • di 3 dec ’24
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

We kijken uit naar dit nieuwe stuk van Orkater, nadat we vorig seizoen genoten hebben van De plantage van onze voorouders. Het ontroerende Stepping stones gaat over drie generaties Surinaamse Nederlanders.

Na de succesvolle voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve, presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater de voorstelling Stepping stones, over honderd jaar Surinamers in Nederland. Waar eerder het verleden centraal stond, verkent Stepping stones de huidige tijd. Een periode waarin de derde generatie Surinamers in Nederland geworteld is en zich staande houdt in een wereld waar het bewustzijn over racisme en de vooroordelen op basis van kleur weliswaar groeit, maar die nog steeds niet gelijkwaardig is.

Livemuziek is het kloppend hart van de voorstelling én van de familie in Stepping stones. De muziek van oma Hedy’s band Stepping stones – jazz, funk, reggae en kaseko – is daarin het fundament, dat wordt aangevuld met hiphop en fusion, die elke generatie dynamisch en divers weerspiegelt.

We bewegen, in de hoop dat we bij elke sprong onthouden wie onze stepping stones zijn.

dit is een:

Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

het verhaal Alyssia en Brian – zus en broer – hebben ieder hun eigen dromen en ambities. De weg is voor hen vrijgemaakt door de generaties voor hen. Door hun oom Orlando, rijk geworden in de modewereld, en door oma Hedy, ooit zangeres van de legendarische band Stepping stones. Alyssia en Brian zijn grootgebracht door oma Hedy. Ze grijpen ieder de kansen die passen bij hun overtuigingen. Maar in hun zoektocht naar een succesvol leven blijkt dat zij zich niet altijd ten volle durven uit te spreken. Ze lopen rond met geheimen. Hoe overbruggen ze de stigma’s die er in de maatschappij leven, maar ook de vooroordelen die ze hebben ten aanzien van elkaar? 

credits

spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Fjodor Jozefzoon, Gery Mendes, Romy Vreden regie Geert Lageveen tekst Roziena Salihu, Maarten van Hinte en Geert Lageveen compositie en muzikale leiding Gery Mendes muziek Sophie Anglionin, Walther Muringen e.a. foto Anne Claire de Breij