Conny Janssen Danst, Via Berlin en Ragazze Quartet

Normality no more
Schuberts Winterreise revisited
  • do 16 jan ’25
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Wat is eigenlijk normaal? En wie bepaalt dat? In Normality no more – een samensmelting van muziektheater, moderne dans en klassieke muziek – nemen drie topgezelschappen je mee in een neurodiverse belevingswereld.

Een bestseller in de klassieke muziek, Schuberts Winterreise, wordt uitgebeend tot op het bot en weer opnieuw opgebouwd. In de oorspronkelijke Winterreise legt de hoofdpersoon een eenzame, winterse reis af nadat zijn liefde hem verlaten heeft. Op zoek naar innerlijke rust, maar gekweld en achtervolgd door herinneringen, blijft hij vertwijfeld achter op het ijs. In Normality no more smelten moderne dans, muziektheater en klassieke muziek samen tot een nieuwe versie: een ode aan het divergente brein en een oproep tot begrip en empathie voor mensen die de wereld anders ervaren dan de grote massa.

Alle dansers, musici en acteurs spelen een personage dat is geïnspireerd op zowel persoonlijke ervaringen als wetenschappelijk onderzoek over neurodivergentie. Zij tonen hun kracht en kwetsbaarheid, omarmen hun eigen diversiteit en verlangen tegelijkertijd naar sociale integratie. Je ervaart hoe het is om in de huid te kruipen van mensen die als ‘vreemd’ worden gezien en ontdekt de unieke, veelzijdige en wonderlijke kwaliteiten van de neurodiverse mens.

Ragazze Quartet maakte van Winterreise, oorspronkelijk geschreven voor bariton en piano op een gedicht van Willhelm Müller, eerder al een versie voor bariton en strijkkwartet. In Normality no more stelt zij een veelkleurig ensemble samen met een ongebruikelijke combinatie van instrumenten en stijlen. Met countertenor, jazz-zang, strijkkwartet, elektronica, toetsen, slagwerk en doedelzak wordt de muziek van Schubert omgebogen tot een compleet nieuw, neurodivers alternatief van pulserende elektropop tot hypnotiserende strijkersglissandi en Surinaamse dansritmes.  

Dit is een van de 25 jubileumvoorstellingen. We raden u van harte aan na afloop van deze voorstellingen nog even na te genieten in de foyer. Daar trakteren we u graag op lekkers en op leuke horeca-aanbiedingen, zoals een taartje bij de koffie voor de prijs van 25 jaar geleden.

Ragazze Quartet
heeft zich met spraakmakende programma’s ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Eerste violiste Rosa Arnold is mede-oprichter van Via Berlin.

Conny Janssen Danst is sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het Rotterdamse gezelschap staat breed bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van de voorstellingen, waarbij pure dans wordt ingekleurd met een menselijke touch.  Multitalent Davide Bellotta, die jarenlang danser was in het gezelschap is naast choreograaf ook muzikant, componist, performer en filmmaker.

Via Berlin vertelt met een volstrekt eigen vorm van muziektheater persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Deze verhalen vertellen ze in ontroerende performances met klassiek muziek, beweging en nieuw geschreven teksten. 

credits

spel Dagmar Slagmolen dansers Adi Amit, Thomas Fauc (stage), Yanaika Holle, Kenji van Nieuwenhuizen, Gaspar Ribeiro, Mariko Shimoda en Yashasvi Shrotriya muzikanten Rosa Arnold, Annemijn Bergkotte, Nathalie Flintrop, Arturo den Hartog, Vitaly Medvedev, Enric Monfort, Genevieve Murphy, Ntjam Rosie en Jeanita Vriens concept Ragazze Quartet, Dagmar Slagmolen, Davide Bellotta eindregie Ria Marks choreografie Davide Bellotta coaching en advies Conny Janssen tekst Lucky Fonz III, Dagmar Slagmolen e.a. foto Raymond de Vries en Pien Düthmann