Veldheren live

Peter van Uhm, Mart de Kruif en Jos de Groot
bekend van de succesvolle podcast
  • vr 29 nov ’24
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Peter van Uhm en Mart de Kruif, Nederlands belangrijkste generaals buiten dienst, gaan na het succes van hun podcast het theater in met Veldheren live. Dichterbij de frontlinie kom je niet. 

In dit allereerste militaire theatercollege geven Peter van Uhm en Mart de Kruif je een unieke kijk in de huidige stand van zaken aan de frontlinie. Onder leiding van journalist Jos de Groot gaan ze dieper in op wat oorlog betekent en delen ze hun kennis en ervaring. Wie beter dan twee van de bekendste generaals b.d. van ons land kunnen ons helpen aan antwoorden in deze onzekere tijd? Wat kunnen we leren van de geschiedenis van oorlogen in het hedendaagse conflict? Hoe is het met het leger in Europa gesteld? En wat als ons land vandaag zou worden aangevallen?

Veldheren de podcast kan bogen op militaire kennis en ervaring die andere oorlogsduiders ontberen.’ (Het Financieele Dagblad)

In februari 2023, een jaar nadat Rusland in Oekraïne binnenviel, begonnen zij de podcast Veldheren en het bleek direct een doorslaand succes. In relatief korte tijd is de podcast een van de belangrijkste bronnen geworden in de duiding van deze oorlog en wordt maandelijks ruim 350.000 keer beluisterd. De behoefte aan kennis en informatie over de grootste oorlog op ons continent sinds 1945 is onverminderd groot. Deze voorstelling borduurt voort op de relevantie en de onderwerpen die in de podcast aan bod komen en de vele vragen die wekelijks door luisteraars worden gesteld.

Peter van Uhm is generaal buiten dienst. Tussen 2008 en 2012 was hij Commandant der Strijdkrachten: de hoogste militair van Nederland en belangrijkste militair adviseur van de minister. Bovendien verantwoordelijk voor meer dan 70.000 militairen. 

Mart de Kruif is voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van 2011 tot en met 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten. De Kruif was een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de missie in Afghanistan. 

Jos de Groot is journalist en programmamaker. Hij werkte als redacteur voor verschillende radio- en tv-programma's, waaronder De wereld draait door, M en College tour. Eerder presenteerde Jos de geopolitieke podcast Ver van je bed show. Momenteel werkt hij voor Pointer.

credits

met Peter van Uhm en Mart de Kruif, onder leiding van Jos de Groot regie Peter de Baan